Hoe werken de moderators?

Welkom + Wat moeten we wél doen en wat niet.
Belangrijke aankondigingen/mededelingen zijn ook vaak via dit gedeelte te vinden om extra op te vallen. Wanneer ze inmiddels wat minder actueel geworden zijn, blijven ze vaak nog wel enige tijd te lezen in het subforum Mededelingen (alleen zichtbaar wanneer je ingelogd bent).
Gebruikersavatar
Trajecto
Site Admin
Berichten: 11217
Lid geworden op: 03 mar 2013, 18:07
Man/Vrouw: M
Locatie: midden van het land

Hoe werken de moderators?

Bericht door Trajecto » 13 apr 2013, 19:08

Taakomschrijving en plaats in de crew

Een moderator (kortweg "mod") is een user op het forum die naast zijn reguliere toegang als user een aantal taken uitvoert binnen een aantal onderdelen van het forum.
Moderatoren verzorgen samen met de beheerders van het forum de netheid van het geheel.
Moderatoren zijn geen politieagenten of bewakers maar personen die de inhoud van hun afdeling zo ondersteunen dat er geen zaken gebeuren die tegen het forumreglement ingaan.
Moderatoren werken waar mogelijk samen in een draad met een collega moderator.
Een moderator kan benoemd worden door de beheerders van het forum.
Moderatoren hebben minimaal dezelfde gedragsplichten als users.
Een moderator is te herkennen aan de functienaam "moderator x" waarbij x staat voor het hem toevertrouwde deel.


Mogelijkheden
Een moderator kan binnen zijn afdeling teksten van gebruikers verwijderen, aanpassen en in ook eventueel topics sluiten (vaak kan hij op plekken waar hij geen moderator is wel een topic sluiten; moderators zijn niet steeds aanwezig en wanneer de moderator er niet is maar een andere moderator zie dat iets op die plek geheel verkeerd loop kan hij besluiten dat topic tijdelijk te sluiten).
Een moderator kan geen users verwijderen van het forum. Wel kan hij/zij het beheer vragen om, op grond van onderbouwing, een user de toegang te ontzeggen.
Een moderator kan binnenkomende waarschuwingen over posts van users verwerken en afronden.
Ook kan de moderator een user in zijn eigen deel aanspreken op gedrag dmv een formele waarschuwing.
Een moderator kan onderwerpen splitsen en/of samenvoegen.
Als laatste heeft de moderator toegang tot het speciale crewdeel van dit forum waar overleg over het forum en de users mogelijk is.


Wanneer komt de moderator in actie
Binnen het forum willen we graag dat zaken on-topic blijven gaan. Daar waar users off-topic gaan is het de taak van de moderator om het gesprek weer richting het onderwerp te leiden.
Als users in een onderwerp continue oneliners gebruiken heeft de moderator het recht en de taak om in te grijpen. Dat kan door het verwijderen van de oneliners en/of de user aanspreken op zijn gedrag dmv een formele waarschuwing via het waarschuwingssysteem van het forum.

Wanneer er off-topic discussie ontstaat die als zelfstandig topic kan fungeren kan er een draad afgesplitst worden. (Maar deze optie moet met grote terughoudendheid gehanteerd worden; vaak voorkomen van verplaatste discussiedraden wordt als hinderlijk ervaren door de users)
Bij op de man spelen door users (dus op de persoon negatieve opmerkingen maken en de het onderwerp daarin negeren) zorgt de moderator ervoor dat de persoon die dit doet bericht krijgt dat het niet toegestaan is. Dat kan via een PB.
Afhankelijk van de ernst van de zaak is er een reeks van mogelijkheden die begint bij een waarschuwing in het topic zonder verwijdering van posts via officiële waarschuwingen aan user(s) met verwijdering van posts tot (als laatste optie) een ban voor user(s). Als een moderator van mening is dat een banmaatregel van toepassing is dan meldt hij/zij dit bij het beheer waarbij een link naar de gewraakte post(s) en onderbouwing gegeven wordt aan het beheer. Alleen het beheer kan bans effectueren.

Bij het plaatsen van onacceptabele posts moet degene die deze plaatste gewaarschuwd worden en kan de moderator de tekst van de post kopiëren naar een post in het daarvoor bestemde afgeschermde crewdeel. In de post op de originele plek vervangt de moderator de tekst door [modbreak naam mod] reden van de verwijdering en sluit de post voor verder wijzigen door de user.
Bij herhaaldelijk plaatsen van onacceptabele posts of opmerkingen start de moderator overleg binnen de crew over verdere stappen.

Een moderator kan gedeelten van de tekst van een post verwijderen, maar dat is in het algemeen niet toegestaan. Slechts bij hoge uitzondering is het wél toegestaan, namelijk als het te verwijderen deel tegen de forumregels ingaat en de context van een bericht niet gewijzigd wordt door de verwijdering. In andere gevallen is gedeelten van de tekst uit een post halen niet toegestaan en moet óf de gehele tekst blijven staan óf de gehele tekst verwijderd worden.
Het is wel toegestaan om als moderator een verkeerde link te repareren of een storende typefout te wijzigen.
Een moderator verantwoordt zo'n ingreep door boven het bericht te zetten [modbreak naam mod] reden en sluit het bericht voor wijzigen door de user.

Bij reeksen posts die verwijderd dienen te worden vanwege b.v. ruzie kan de moderator de gehele reeks verplaatsen naar het crewforum.
In dat geval hoeft er niet voor elke afzonderlijke post nog de originele plek behouden te blijven met een tekst betreffende de verwijdering. Dan is het voldoende om in één post die de moderator plaatst in een verklarende tekst de verwijdering te noemen plus de reden van verwijdering of door een apart bericht te maken in de draad met wederom als startregel: [modbreak naam mod] reden

Verwijderingen van posten cq delen van posten worden door de moderator gemeld in het crewdeel over de users. Daarbij wordt een kopie van het bericht van de user opgenomen bij de mededeling.
Hiermee wordt voorkomen dat teksten zomaar verdwijnen van het forum.
Simpelweg post verwijderen zonder enige aanduiding dient vermeden te worden. Zomaar "verdwijnen" van post geeft de users een onprettig gevoel.
Nulla aetas ad discendum sera

Plaats reactie